Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

το πρώτο έκακτο δελτίο ειδήσεων

Στις μέρες μας μια από τις πιο ακριβές παραγωγές των καναλιών είναι τα δελτία ειδήσεων. Είτε πρόκειται για τα «παραθυράτα» τηλε-καφενεία, είτε πρόκειται για τα σούπερ ενημερωτικά με τις πολλές συνδέσεις και τα ακόμη περισσότερα βίντεο.
Όμως το 1966 το «τηλεπαράθυρο» δεν είχε ανακαλυφθεί. Ευτυχώς. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν ανακαλυφθεί καν οι ειδήσεις. Τα πρώτα τηλεοπτικά προγράμματα ήταν εντελώς πειραματικά. Και χρειάστηκε να περάσουν τρεις εβδομάδες για να βγει στον αέρα η πρώτη τηλεοπτική είδηση. Αφορούσε την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Τζέμινι 8» από τους Αμερικανούς. Επιβάτες του οι Νιλ Αρμστρονγκ ο οποίος τρία χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη και ο Ντέϊβιντ Σκοτ. Αμερικανοί και Σοβιετικοί εκείνο τον καιρό έδιναν τη μάχη τους και στο διάστημα. Την 1η Μαρτίου 1966 η Σοβιετική πλευρά είχε καταγράψει μια σημαντική επιτυχία στο ενεργητικό της. Είχε στείλει στην Αφροδίτη το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το “Βένους 3». Και η εκτόξευση του «Τζέμινι 8» στις 16 Μαρτίου έμοιαζε με απάντηση των Αμερικανών. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ιστορία;

Και βέβαια έχουν. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, η CIA έδωσε στο ΕΙΡ μια σειρά από φωτογραφίες των αστροναυτών και του διαστημοπλοίου. Η «Φωνή της Αμερικής» πάλι μετέδιδε στα βραχέα απ’ ευθείας την εκτόξευση. Και στο ΕΙΡ σκέφθηκαν να αξιοποιήσουν τον… θησαυρό που είχαν στα χέρια τους. Ο Γιώργος Αναστόπουλος συνέταξε το έκτακτο δελτίο ειδήσεων, ο Γιώργος Δάμπασης το σκηνοθέτησε και η Ελένη Κυπραίου το εκφώνησε. Όλα αυτά γύρω στις 18.30 το απόγευμα της 16ης Μαρτίου λίγο πριν αρχίσει το πρόγραμμα του ΕΙΡ. Ένα κείμενο (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία από το βιβλίο του Γιώργου Δάμπαση «την εποχή της τηλεόρασης»), μερικές φωτογραφίες κάποιων ημερών και η βεβαιότητα ότι έγινε η εκτόξευση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Πόσο μακρινά μοιάζουν όλα αυτά στις μέρες μας;
Το πρώτο δελτίο ειδήσεων, έστω και έκτακτο, είχε απήχηση και στις 31 Μαρτίου το ΕΙΡ με την ίδια ομάδα, αλλά με δημοσιογράφο (Δημοσθένης Μαρκίδης) στη θέση του παρουσιαστή χτύπησε και πάλι. Στην Βρετανία γινόντουσαν εκλογές, οι υπεύθυνοι του ΕΙΡ προμηθεύτηκαν φιλμάκια από τα συνέδρια των Εργατικών, των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, ο Μαρκίδης έγραψε τα πορτρέτα των τριών υποψηφίων και μαζί με κάποιες φωτογραφίες τους βγήκε ένα 15λεπτο πρόγραμμα.
Όσο για το πρώτο δελτίο ειδήσεων με τον τίτλο «Ηχώ των Γεγονότων» βγήκε στον αέρα την Κυριακή 20 Απριλίου 1966. Δεν ήταν καθημερινό, αλλά εβδομαδιαίο. Τόσες ήταν οι δυνατότητες του ΕΙΡ εκείνη την εποχή. Από τις 19 Ιουνίου όμως η «Ηχώ των Γεγονότων» έγινε καθημερινή. Για τη δεύτερη αυτή περίοδό της θα γράψουμε σύντομα. (Κάντε κλικ στις φωτογραφίες. Είναι τα πρώτα κείμενα του πρώτου έκτακτου τηλεοπτικού δελτίου).





Δεν υπάρχουν σχόλια: