Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ο Μπάρμπα Μυτούσης

Όσοι έχουν περάσει τα σαράντα σίγουρα θυμούνται τον «Μπάρμπα Μητούση» και τα δύο ανίψια του τον αγαθό Κλούβιο και την πονηρή Σουβλίτσα. Ήταν η πρώτη παιδική σειρά που βγήκε στον αέρα της τηλεόρασης της ΕΙΡ την 1η Νοεμβρίου 1966.
Για πολλά χρόνια το «Κουκλοθέατρο Αθηνών» της ζωγράφου Ελένης Θεοχάρη Πετράκη παρουσίαζε τις ιστορίες που καθήλωναν το παιδικό κοινό.

Ο Μπάρμπα Μυτούσης ήταν μιά γλυκιά φιγούρα. Χαρούμενος, κεφάτος ήταν έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις του και την υποστήριξή του στα δύο ανηψάκια του, τον τεμπέλη και γκρινιάρη Κλούβιο και την έξυπνη και καπάτσα Σουβλίτσα.
Η φιγούρα του Μπάρμπα - Μυτούση καθιερώθηκε στη κατοχή όταν το κουκλοθέατρο ήταν μιά φτηνή διασκέδαση για τον κόσμο που περνούσε τα μύρια όσα. Η Ελένη Θεοχάρη Πετράκη στις αρχές του '40 παρουσίασε στο κουκλοθέατρο έργα του Μολιέρου και διασκευές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου.
Η σειρά πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε και τον εκπαιδευτικό αφού οι ήρωες μάθαιναν από τον αγαπημένο τους θείο αρκετά πράγματα.

Οι ηθοποιοί Ελένη Κοτσίρη, Εφη Πρωτονοτάριου και Κούλα Κατσούρη δάνειζαν τις φωνές τους. Η σκηνογραφία ήταν της Ανθούλας Ξανθού - Σταυριανού.
Τα επεισόδια είχαν 15λέπτη διάρκεια στο ξεκίνημά τους για να γίνουν σύντομα ημίωρα.

1 σχόλιο:

E-toy Shop είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Μας βοήθησαν στο αφιέρωμα που κάναμε στο κουκλοθέατρο μέσα από το ιστολόγιό μας.