Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

οι πρώτες εκπομπές της τηλεόρασης

Η ελληνική τηλεόραση στα πρώτα της χρόνια ήταν ελάχιστα ελληνική κι ίσως καθόλου τηλεόραση. Δεν είχε τίποτα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους σημερινούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το πρόγραμμά της περιοριζόταν σε λίγες ώρες. Μάλιστα η ΤΕΔ που αργότερα έγινε ΥΕΝΕΔ εφάρμοζε το… τετραήμερο. Τρίτη – Πέμπτη - Σάββατο δεν λειτουργούσε.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς ήταν δύσκολο και υπάρξουν πολλές εκπομπές. Από τις πρώτες πάντως που δημιούργησαν αίσθηση και δικαιολόγησαν τον τίτλο «τηλεόπτική εκπομπή» ήταν το «θέματα λόγου και τέχνης» από το ΕΙΡ με τη Μαρία Καραβία. Συντάκτης πολιτιστικού ρεπορτάζ στη «Καθημερινή» κατάφερε να φέρει στο στούντιο της νεοσύστατης τηλεόρασης από το 1966 προσωπικότητες της τέχνης. Πρώτος καλεσμένος στη πρεμιέρα της εκπομπής στις 15 Φεβρουαρίου 1967 ο ζωγράφος Γιάννης Σπυρόπουλος.

Η Μαρία Καραβία με καλεσμένο τον Γιάννη Τσαρούχη
Αργότερα από το στούντιο πέρασαν οι Ηλίας Βενέζης, η πριγκήπισα Ειρήνη, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Περικλής Βυζάντιος, η Τζίνα Μπαχάουερ κ.ά. Μεγάλη στιγμή της εκπομπής η εμφάνιση της Έλλης Λαμπέτης η οποία έπαιξε και το μονόπρακτο του Ζαν Κοκτό «ανθρώπινη φωνή».
Αυτό ήταν ο πρώτο θεατρικό έργο στη μικρή οθόνη. Μάλιστα όπως γράφει η Καβαδία στο τέλος της παράστασης κανείς δεν είχε μαντήλι για να προσφέρει στη μεγάλη ηθοποιό που είχε γεμίσει δάκρυα. Όλοι είχαν χρησιμοποιήσει τα δικά τους.
Ακούστε την Έλλη Λαμπέτη στην "ανθρώπινη φωνή"
Η εκπομπή λίγο μετά το πραξικόπημα κόπηκε. Το δεύτερο μονόπρακτο που παρουσίασε η ελληνική τηλεόραση ήταν το «αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλη με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.
Τα πρώτα δύο χρόνια, αυτά της πειραματικής λειτουργίας στη τηλεόραση βρίσκουμε τις εκπομπές. Όλες επειδή δεν υπήρχε βίντεο και μεταδιδόντουσαν ζωντανές διαρκούσαν 15’:
Στο ΕΙΡ
«Από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή» σε παρουσίαση Ίωνα Νταϊφά. Μεταδιδόταν κάθε Κυριακή και παρουσίαζε συνήθως τις κινηματογραφικές ταινίες που έπαιρναν το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες.
«Ματιές στα σπορ». Κάθε Δευτέρα ο Γιάννης Διακογιάννης παρουσίαζε στιγμιότυπα από τους αγώνες της Κυριακής. Είναι ο πρόγονος της σημερινής αθλητικής Κυριακής. Η πρεμιέρα της ήταν στις 27 Μαίου 1966.
«Κουκλοθέατρο». Η Ελένη Θεοχάρη Περράκη έγραφε τις περιπέτειες του Μπάρμπα Μυτούση και του Κλούβιου με τη Σουβλίτσα τα δύο σκανταλιάρικα ανιψιά του. Οι μαριονέτες ήταν του Κουκλοθεάτρου Αθηνών.
«Τέχνη και Λόγος». Κάθε Τετάρτη με την Ελένη Κυπραίου. Ήταν η εκπομπή που διαδέχτηκε το «θέματα λόγου και τέχνης» της Μαρίας Καραβία.
«Λίγο απ’ όλα». Κάθε Τετάρτη. Φιλμάκια ανάλαφρα από τη διεθνή επικαιρότητα στην εκπομπή που αργότερα ανέλαβε ο Φρέντυ Γερμανός και ονομάστηκε «Καλειδοσκόπιο».
«Για σας κυρία μου», κάθε Πέμπτη με την Έλλη Ευαγγελίδη. Η πρώτη εκπομπή για τη σύγχρονη γυναίκα που αργότερα μεταφέρθηκε στην ΥΕΝΕΔ και κράτησε πολλά χρόνια.
«Σπεύδε βραδέως», κάθε Παρασκευή, εκπομπή για το αυτοκίνητο που παρουσίαζε ο Χρήστος Ράπτης.
«Ο Καραγκιόζης», κάθε Σάββατο από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
«Από τον κόσμο της επιστήμης» με τον Κωστή Μεραναίο.
Στην ΤΕΔ βρίσκουμε τις εκπομπές
«Ματιές στα σπορ» κάθε Κυριακή στις 21.15 με τους Βασίλη Γεωργίου και Στάθη Γαβάκη. Η εκπομπή παρουσίαζε κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τον σημαντικότερο αγώνα πρωταθλήματος που γινόταν στην Αθήνα.
«Μαθήματα Αγγλικής» με τον Μιχάλη Χατζηπανταζή. Κάθε Δευτέρα (δι’ αρχαρίου) και Παρασκευή (δια προχωρημένους)
«Το θέατρο στην τηλεόραση», κάθε Δευτέρα με την Τατιάνα Μαμάκη. Η τηλεοπτική μεταφορά της γνωστής ραδιοφωνικής εκπομπής.
«Υγεία, μόδα, ομορφιά» με τον Τάκη Καβαλιεράτο κάθε Δευτέρα. Όσοι έχετε δει τη Λούφα και Παραλλαγή του Περράκη σίγουρα τον έχετε αναγνωρίσει.
«Ο κόσμος του πνεύματος και της τέχνης», κάθε Τετάρτη, με τον Δημήτρη Λαζογιώργο Ελληνικό, ο οποίος θύμιζε τις μεγάλες στιγμές του έθνους. Στην ουσία ήταν μια ομιλία δέκα-δεκαπέντε λεπτών που διανθιζόταν από κάποιες φωτογραφίες ή γκραβούρες.
«Η εκπομπή της αστυνομίας πόλεων» κάθε Τετάρτη. Η πρώτη από τις εκπομπές των σωμάτωνα ασφαλείας και των τριών όπλων για τις οποίες θα γράψουμε στο μέλλον αναλυτικότερα.
«Ο Χορός» με την Ελένη Πανουσοπούλου κάθε Παρασκευή.
Φυσικά υπήρχαν και τα δελτία ειδήσεων. Στο ΕΙΡ η «Ηχω των Γεγονότων» και στην ΤΕΔ η «ελληνική και ξένη επικαιρότητης». Η πρώτη μεταδιδόταν στις 19.15 και η δεύτερη στις 21.15. Πρώτος παρουσιαστής της «Ηχούς» ήταν ο Βασίλης Παπαθανασόπουλος. Τον ακολούθησαν οι Κώστας Σισμάνης, ο οποίος στη διακτακτορία μεταπήδησε στην ΥΕΝΕΔ και ο Φρέντυ Γερμανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: